[ HERA | Ajuda | Info | Codi | Contacte ]
Una vegada indicada la pàgina a revisar, l'HERA mostra un resum amb la informació obtinguda de l'anàlisi automàtica i defineix un resultat per cada punt de control.
En aquesta etapa existeix sempre una certa quantitat de punts a verificar per l'usuari. Quan s'ha revisat un punt, es pot usar el formulari per modificar el resultat. El formulari ofereix dos possibles resultats, que sumen als anteriors.
Cada punt pot abastar un o més ítems a revisar, cada un dels quals tindrà el seu pròpi resultat. Si els resultats dels ítems no coincideixen entre sí, el resultat general del punt es decideix per l'ítem amb pitjor resultat. Per exemple: si un dels ítems és "incorrecte", el resultat del punt també ho serà, independentment del resultat dels ítems restants del punt.
L'HERA ofereix diverses opcions per ajudar al revisor a verificar cada ítem. Quan resulta possible, s'indiquen els elements trobats a la pàgina i què cal revisar. A continuació d'aquest text, s'ubiquen tres icones per les ajudes.
Mostra/oculta les instruccions necessaries per fer la revisió.
Mostra en una altra finestra la pàgina, amb els elements a revisar destacats mitjançant icones, requadres de color i, generalment, mostra el codi de cada element. Com que aquests afegits a la pàgina original es poden superposar a altres elements, hi ha una opció per activar i desactivar els fulls d'estil de la pàgina.
Mostra en una altra finestra el codi de la pàgina, amb els elements a revisar destacats mitjançant icones i requadres de color.
D'aquesta manera, usant ambdues vistes de la pàgina com a ajuda, el revisro podrà identificar els elements importants, valorar-ne l'ús i decidir el resultat per cada ítem del punt.
Dues icones, ubicades al costat de la URI de la pàgina de revisió, permeten obrir la pàgina original i veure'n el codi, en ambdós casos sense cap dels afegits de les opcions anteriors.
Obre la pàgina en una nova finestra.
Obre una nova finestra per mostrar el codi original de la pàgina.
Retorna a la pàgina resum, des de la qual és possible triar la modalitat de navegació pels punts de verificació.
Mostra/oculta els textos d'ajuda per cada punt de verificació.
Mostra/oculta el formulari per modificar els resultats de cada punt.
Porta al formulari per sol·licitar l'informe de la revisió. Aquest informe es pot obtenir en diversos formats (XHTML, RDF i PDF).
La revisió completa pot fer-se navegant per la taula de resultats o seguint la numeració de les directrius.
Des de la pàgina resum s'accedeix a la navegació per les directrius, que es presenten mitjançant botons al final de la mateixa. Una vegada s'ha triat aquesta opció, apareixeran els punts de control de la directriu sel·leccionada.
A la navegació pels resultats s'accedeix des de la taula resum dels mateixos. Aquesta forma de navegació pot fer més animada la tasca ja que es va veient clarament els punts que es van resolent, especialment quan el revisor treballa sobre el seu pròpi lloc i pot arreglar les errades trobades. A la part superior de la pàgina de revisió apareix la taula que va mostrant els resultats amb les modificacions indicades pel revisor.
Al prémer sobre la icona per sol·licitar l'informe, apareixerà un formulari en el que el revisor pot indicar el seu nom, direcció de correu electrònic, títol de l'informe i camp per introduir un comentari general.
Llavors pot sel·leccionar quin tipus de resultats (a verificar, correcte, incorrrecte, no aplicable, parcial, no ho sé) es desitja incloure a l'informe.
Una vegada fet això, es pot triar els tipus d'informe a generar, tal i com veurem a continuació.
Al formulari hi ha un botó per veure l'informe en format HTML, que obrirà una nova finestra del navegador amb l'informe en aquest format, el que suposa que es podrà imprimir des d'allí.
També hi ha un botó especial per descarregar l'informe en format HTML. D'aquesta manera es pot guardar amb el nom que es desitgi per publicar-los al web o en paper. El revisor pot, si ho necessita, crear un full d'estils especial per la impressió de manera que s'ajusti al paper d'empresa i afegir-lo als fitxers en format HTML descarregats.
L'HERA genera també l'informe en format RDF, contribuint així a aprofitar les possibilitats d'una web semànticament més rica.
El botó "Veure l'informe RDF" obrirà una finestra nova del navegador amb el contingut de l'informe en EARL. És possible que algun usuari no pugui veure directament amb el navegador aquest informe si usa una aplicació antiga incapaç de suportar XML, però no cal preocupar-se ja que aquests informes no estan pensats per ser llegits per humans sinó per màquines. De tota manera, si ho desitjeu, es pot usar l'script de visualització d'informes.
El botó "Descarregar l'informe RDF" permet tal i com el seu nom indica, descarregar el fitxer amb l'informe generat per guardar-lo i publicar-lo on i com es vulgui. El revisor pot optar per usar l'script anteriorment mencionat o publicar directament el fitxer RDF enllaçat des de cada pàgina que s'ha revisat. Fins i tot podrà generar un gràfic de la revisió usant el revisor de sintaxi RDF del W3C.
Una opció més és generar l'informe en format PDF. És una versió en brut, de manera que l'usuari de l'HERA pugui descarregar-lo i fer les marques, estructuració i modificacions oportunes per publicar-lo en aquest format amb la maquetació que prefereixi. Si us plau, no oblideu estructurar el document abans de publicar-lo per fer-lo el més accessible possible.
Una vegada feta la revisió i les modificacions oportunes per arribar al nivell d'accessibilitat desitjat, cal declarar-ho; i per això es pot usar una de les següents icones enllaçades, idealment, amb l'informe en format RDF generat per l'HERA. D'aquesta manera els robots seran capaços d'indexar la pàgina entre les que compleixen amb determinades característiques d'accessibilitat o amb la pàgina de conformitat amb les Directrius per a l'accessibilitat al contingut web 1.0 del WAI.
Pot triar una de les següents icones d'estil "clàssic" d'acord amb el nivell aconseguit:
O triar la icona apropiada de l'estil més actual:
O crear un dels següents botons usant únicament fulls d'estil:
Els estils usats en aquests botons estan definits al fitxer botonhera.css
Els desenvolupadors i consultors trobaran d'utilitat executar l'HERA directament des d'un botó del navegador. Per això oferim diverses Extensions per navegadors de la família Mozilla: Els usuaris de navegadors de la família Mozilla (Firefox, Flock, Netscape, etc.) poden instal·lar la HERA-Extension que permet iniciar la revisió de la pàgina o marc que s'estigui visualitzant amb un sol clic. L'extensió instal·la una barra i un botó a la barra d'estat del navegador.
Els Favelets o Bookmarklets són petits fragments de Javascript inserits en un enllaç que permeten afegir la seva funcionalitat al llistat d'adreces d'interès del navegador.
Per funcionar necessiten el suport de Javascript al navegador. La majoria dels Favelet funcionen bé en Internet Explorer 5.0 o superior i en navegadors de la família Mozilla 1.0 o superior.
Aquests que s'ofereixen aquí s'han provat en Internet Explorer 6.0, Mozilla 1.7.7, Mozilla 1.8a6, Netscape 7.2, Firefox 1.0.4, Opera 7.50 i Opera 8.0.
Per tenir un accés directe a l'HERA des del navegador, caldrà arrossegar un o més dels següents enllaços a la barra d'adreces d'interès. Es crearà un botó o accés directe. Llavors, cada vegada que que destijeu usar-lo només caldrà prémer o seleccionar el botó que vulgueu usar.
Aquests Favelets o Bookmarklets els ha creat na Emmanuelle Gutiérrez i Restrepo, amb la col·laboració d'en Vincent Tabard i de l'equip d'Opera Software
Els desenvolupadors que usen Mozilla o Firefox solen usar una extensió creada per en Chris Pederick anomenada "Web Developer Extension" que afegeix un menú i una barra d'eines amb una sèrie de funcionalitats útils per comprovar determinats aspectes d'una pàgina web.
La extensió ofereix accés directe a una sèrie de revisors i és molt senzill afegir una opció per revisar amb l'HERA:
Una vegada instal·lada la extensió, prement amb el botó dret del ratolí sobre qualsevol pàgina oberta, selecioneu "Web Developer" >> "Options" >> "Options.".
Al quadre de diàleg que s'obre, seleccioneu "Tools" i premeu el botó "Add".
S'obrirà un quadre de diàleg en el que s'ha d'indicar el nom de l'eina (en aquest cas, HERA) i un camp per la URL que haurà de dur: "http://www.sidar.org/hera/?url=", també es pot indicar una drecera de teclat per activar la revisió.
I ja està. A partir de llavors només caldrà prémer el botó dret del ratolí sobre la pàgina que s'estigui visitant i seleccionar: Web Developer >> Tools >> HERA, o prémer la combinació de tecles indicades per la drecera definida i s'iniciarà la revisió.
(Les imatges que il·lustres aquest procés les ha cedit en Daniel Torres Burriel.)
En Toby Inkster ha creat un menú especial per desenvolupadors que usen Opera. L'Opera W3-Dev Menu, ofereix accés directe a eines de revisió i documentació d'interès sobre estàndards, accessibilitat i usabilitat (Actualment només en anglès).
El menú s'instal·la directament des de la pàgina de descàrrega i pot afegir l'HERA molt fàcilment. Per fer-ho, una vegada instal·lat, cal editar el fitxer "v3dev-1.99.ini" que està al directori "menu" del directori "profile" de la instal·lació de l'Opera. (Com que la instal·lació pot ser molt diferent segons la configuració del sistema operatiu, el millor és localitzar-la mitjançant el cercador del sistema).
Una vegada localitzat el fitxer, es pot obrir amb qualsevol editor de text, i a la línia 55 cal enganxar la següent cadena de text: «Item, "HERA" = Go to page, "http://www.sidar.org/hera/?url=%u"». Si l'editor no mostra els números de línia, només cal localitzar el text «[Actions Menu]» i enganxar l'anterior cadena després de «----1». Aquesta operació no s'ha de fer amb l'Opera obert. Una vegada editat el fitxer es pot obrir l'Opera i apareixerà el menú amb l'accés directe a l'HERA permetent revisar la pàgina que s'estigui visitant.
Si teniu dubtes sobre com efectuar les revisions o suggerències per millorar aquesta eina envieu un missatge a: hera@sidar.org.
Copyright © Sidar 2003-2005
Desenvolupament: Carlos Benavídez